کاشی کاری زیر گنبد دانشگاه تفرش
کاشی کاری زیر گنبد دانشگاه تفرش توسط گنبد و گلدسته سازی لطیفی انجام شده است که با توجه به انواع کاشی کاری ها وسفارش مشتری اجرا شده است. کاشیکاری انواع مختلفی دارد که برای تزیین بنا و زیبایی سازی به خصوص زیر گنبد های ابنیه ی مذهبی انجام می پذیرد مانند پروژه ی انجام شده ی کاشی کاری زیر گنبد دانشگاه تفرش.
کاشیکاری
کاشی و کاشیکاری هنری است که در تمدن اسلامی با پشتوانه هنر ایرانی پیش از اسلام به اوج خود رسید و کاشی کاری سنتی یکی از صنایع دستی پر پیشینه و زیبای ایران است و در بین کشورهای مختلف اسلامی دراین زمینه ایران از مرکزیتی خاص برخوردار بوده و آثار متنوع کاشیکاری باقی مانده در گوشه و کنار این سرزمین پهناور شاهدی براین مدعاست.
انواع کاشیکاری
کاشیکاری معرق: در این کاشیکاری قطعههای کاشی از روی یک طرح، با نقوش و رنگهای مختلف بریده میشوند. سپس آنها را در کنار یکدیگر قرار میدهند تا قطعههای بزرگتری به وجود آید، بعد از آن این قطعهها را در جای مشخص شده نصب میکنند.
کاشیکاری هفت رنگ: کاشیها به شکل چهارگوش یعنی مستطیل یا مربع ساخته میشود و اندازهی تقریبی آنها در بالا گفته شده است. در این شیوه بعد از پخت اول، نقوشی را روی کاشی ترسیم میکنند به طوری که با کنار هم قرار گرفتن آنها شکلی کامل به وجود میآید. بعد از طراحی نقوش، کاشیها را دوباره در کوره قرار میدهند و بعد از آن کاشی آماده نصب است.
کاشیکاری مَعقِلی: در این نوع از کاشیکاری از تلفیق آجر و کاشیهای رنگارنگ بهره میگیرند. معمولا در این روش کاشیها به روش شطرنجی در کنار هم قرار میگیرند. خط معقلی که یکی از انواع خوشنویسی است و در آن خط کوفی به شکلی زاویهدار نوشته میشود، از همین روش پیروی میکند.
کاشیکاری مقرنس (مقرنسکاری): در این شیوه فضاهای فرو رفته که در عرقچین (درون گنبد) و ایوان (نیمبند) به منظور زیبایی ایجاد میشوند و شباهت زیادی به لانهزنبور دارند را با کاشی تزئین میکنند. همچنین از این شیوه در ساختمانها و برای تبدیل تدریجی یک شکل هندسی به یک شکل هندسی دیگر استفاده میکنند. از این روش بیشتر در مساجد و مقبرهها استفاده میکنند.
کاشیکاری مشبک: شیوهی کار در این نوع کاشیکاری به این شکل است که سفالهای لعاب داده شده را بر اساس طرح اصلی بریده و سپس به صورتی که مابین آنها فضای خالی باشد در کنار یکدیگر قرار میدهند. ایجاد پنجرههای مشبک در دیوارهای مشرف به نور، برای بهرهمندی از نور و جلوگیری از اشراف بیرون بر درون خانه یکی از کاربردهای کاشیکاری مشبک است.
بدون شک هنر کاشیکاری در ایران، قدیمیترین و کاربردیترین هنر تزیینی در فرآیند معماری بوده است. با بررسی و شناخت این هنر میتوان در زیباسازی هرچه بیشتر فضاهای داخلی و خارجی سازههای مختلف بهره برد.
ساخت شبستان مسجد دانشگاه تفرش در سال نود و پنج در زمان ریاست جناب آقای دکتر سحاب توسط مهندس ساسان لطیفی ساخته شد.
کلمات کلیدی:
گنبد سازی – کاشی کاری گنبد – گنبد کاشی – کاشی گنبد – گنبدسازی – کاشی گنبدی – رسمی بندی گنبد – رسم بندی – قیمت رسم بندی – قیمت رسمی بندی –کاشی مسجدی – کاشی مسجد – گنبد سازی لطیفی – گنبد سازی – گنبد سازی – گنبد سازی – گنبد سازی